Koristi ibadeta posta

Allah,dž.š., u 183. ajetu sure el-Bekare kaže:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
O vjernici, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas, kako biste bili svjesni Allaha. (Muhamed Asad, prijevod)
O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili (Korkut)
O vi koji vjerujete! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se vi zaštitili (Mlivo)

Allah,dž.š., naređuje navedenim ajetom post kao strogu obavezu vjernicima, ali nam Allah,dž.š., otkriva jedan jako važan detalj kome treba da razmišljamo, a to je ono što slijedi u ajetu: ”…kao što je bio propisan i onima prije vas…” dakle post je ibadet koji nije samo nama propisan, post je bio propisan i svim prijašnjim narodima zbog svoje važnosti, značaja i veličine djela a i nagrade kod Gospodara.

Historičari navode da je Ademu,a.s., bilo naređeno da posti bijele dane svakog mjeseca (tri dana zaredom u sredini mjeseca,13.,14.,15.); Musa,a.s., da je bilo naređeno post Dana Ašure-10.Muharrem, a Kršćanima da je bio propisan ramazan u ljetnim danima pa im je to bilo teško te su post premjestili u kraće dane kada je lakše postiti i dodali tome postu neke dane i time iskrivili prvobitnu naredbu. Post je Muhammedu,a.s., i vjernicima naređen u Ša’banu 2. hidžretske godine, a Muhammed,a.s, i prvi muslimani su postili Dan Ašure kao obavezni post prije propisa posta u ramazanu čime je dokinuta obaveza posta ovih dana i ostavljena na slobodni izbor vjernicima.

Šta je post?

Post je ustezanje od hrane, pića, intimnih odnosa, grijeha, loših djela i ružnih misli od zore do izlaska sunca. Često se post razumjeva kao ostavljanje hrane i pića, što možda može imati neke tjelesne korisiti međutim ne i potpunost ovog izvanrednog djela kao što nas Muhammed,a.s., upozorava:”Onaj ko ne ostavi lažan govor tokom posta, Allahu ne treba njgovo gladovanje i žeđ.” (Buhari)

Zašto postiti?

Mnogobrojne su koristi posta a neke ćemo pokušati spomenuti danas, a Allah,dž.š., u je ono što ćemo mi rasčlaniti spomenuo u jednoj riječi tettekuun-svjesni, da bi postali svjesniji, svjesniji čega? Svjesniji u svim sferama našeg života.

Koristi posta

Post ima efekte na fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne aspekte našeg života. Kako je to moguće? Pokušajmo to pojasniti:
Čovjek je više od fizičkog tijela i post utiče na svaki dio našeg života. Ostavljajući prekomjerno svakodnevno uživanje za vrlo kratko vrijeme naši životi i prioriteti će postati jasniji.

Post će:
1.    odmoriti naš probavni sistem
2.    omogućiti čišćenje i detoksikaciju tijela
3.    napraviti pauzu u načinu ishrane
4.    povećati mentalnu bistrinu
5.    očistiti i izliječiti “zaglavljene” emocionalne obrasce
6.    dovesti do osjećaja fizičke lakoće i povećati nivo energije
7.    unaprijediti unutrašnju smirenost, ojačati duhovnu vezu

Fizički učinci posta

Zamislite kako se osjećamo kada nam na poslu dadnu ogroman radni zadatak, veći nego što možemo realno uraditi u naših 8-10 radnih sati, i veći nego što je prikladno za naše radno mjesto ili platu. Mi smo pod pritiskom. Ali mi ćemo se s time nositi, to MORAMO uraditi. Tada određujemo šta je prioritetno a šta može čekati drugi dan da se odradi jer sve za jedan dan nije moguće uraditi.
To je ono što naša tijela rade kad su preopterećena, odlažu stvari za drugi dan. Kad god se zadaci mogu odložiti, oni će se i odložiti. I samo ih nagomilavamo novim obrocima, bili naši organizmi spremni to podnijeti ili ne. Ovo je razlog zašto je post prelijep dar koji nam Gospodar poklanja i koji sebi možeme pokloniti i nakon mjeseca Ramazana. Post je odmor za naše umorno, preopterećeno, potčinjeno tijelo.

Postom odmaramo naš sistem od konstantnog bombardovanja namirnicama. Mi obično mislimo o hrani kao nečemu što nam daje energiju, međutim hrana koju jedemo zapravo zahtijeva energiju. Procjenjuje se da 65% tjelesne energije mora biti usmjereno prema organima za varenje nakon obilnih obroka.

Oslobodite ovu energiju tako da ona može biti usmjerena na liječenje i oporavak. Ona može izvršiti detoksikaciju i popravak ćelija, tkiva i organa.

Sam post nije nužno i “lijek” za bilo šta. Ono što mi radimo tokom posta, mi zapravo stvaramo okruženje u kojem se ozdravljenje može desiti . Naša tijela znaju kako se izliječiti, mi im se samo moramo “skloniti s puta”, i to na svim nivoima našeg života.

Fički, također, post je od velike koristi za hronične degenerativne bolesti koje muče našu populaciju, a gdje je mpderna medicina na putu da izgubi bitku.

Gubitak težine

Mnogi se Ramazanu i postu obraduju riječima: Uz Ramazan uvijek smršam/izgubim nekoliko kilograma. Naravno, post nas uči i navodi na razmišljanje da i tokom drugih dana razmislimo o načinu ishrane jer je način ishrane zapravo ključ gubljenja tjelesne težine.

Mentalne i emocionalne koristi

Postom zapravo mjenjamo fokus naših prioriteta i razmišljanja. Mnogi dugogodišnji postači konzumiraju post kao podsticaj za neki veliki projekat, pisnaje knjige, pravljenja velike prezentacije isl. Umjetnici i pisci često koriste post kao sredstvo za veliko stvaralačko nadahnuće, koji im pomaže da taj momenat produže.

Emocionalno, osjećat ćete se mirnije vedrije i srećnije. Postači često navode da se depresija smanjuje, a ciljevi izgledaju ostvarljivi kako su prepreke stavljene u pravilan fokus. Liječnici izvještavaju o pacijentima koji su doživjeli poboljšanu koncentraciju, manje anksioznosti, bolji san i buđenje sa više svježine.

Ponekad je teško napraviti razliku između našeg emocionalnog i mentalnog bića, gdje jedan počinje, a drugi završava. Jesam li tužna zato što imam ovu misao? Ili imam ovu misao zato što se osjećam tužno? Post nam omogućava da pojasnimo ova pitanja. Vaša svijest se može usredotočiti preciznije i odrediti izvor nekih neprijatnosti.

Duhovne koristi

Post nam pomaže da svoje biće usmjerimo svijeti o Bogu i Božijim blagodatima koje su nam date (Zdravlje, tijelo i dr.). Postajemo svjesni ovisnosti o Bogu. Postom se lakše dolazi do duhovnog uzdizanja i približavanja Allahu,dž.š., mislima, riječima i djelom.

Neke od koristi posta:

◦ Usporavanje starenja
◦ Bolji stav
◦ Bolja otpornost na bolesti
◦ Bolji san
◦ Promjena navika
◦ Jasnije planiranje
◦ Ljepša koža
◦ Kreativnost
◦ Promjena prehrambenih navika
◦ Detoksikacija
◦ Poboljšanje čula (vid, sluh, okus)
◦ Nadahnuće
◦ Više bistrine (psihičke i emocionalne)
◦ Više energije
◦ Smirenost
◦ Nove ideje
◦ Pročišćenje
◦ Smanjenje alergija
◦ Revitalizacija
◦ Pravilno odlučivanje
◦ Duhovno uzdizanje
◦ Gubitak težine
(Staying Healthy with Nutrition, Elson Haas, M.D.)

Amsal Memić
Imam at Bosnian Islamic Association of Utica